GENEL BİLGİYüzyılımızda gerek doğa bilimleri gerekse uygulamalı bilimler arasında, uygarlığı en derinden etkileyen uğraşı alanları içinde sayılan kimya, insan topluluklarının toplumlaşma süreçleriyle yaşıttır. Bu sebeple akla gelebilen "İlk kimyacı kimdir?" sorusunun yanıtı, "Ateşi kullanan ilk kişidir!.." olabilir. Bu kişiyi; mitolojiden esinlenerek, ateşi insanlara armağan eden Prometheus olarak adlandırmak ya da antropolojiye dayanarak, günümüzden yaklaşık 1,5 milyon yıl önce taşlardan ocak kurup aşını pişiren herhangi bir insanoğlu olarak saptamak size kalmıştır. "Kimya" sözcüğünün kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte Mısır'ın yerli halkı olan Kopt'ların dilinde "Kara toprak" anlamına gelen "Khema" ya da "Khemeia" dan türediği sanılmaktadır. Bir başka görüşe göre Yunanca "Khyima" yani "Metal dökümü" sözcüğünden gelmektedir. "Fiziksel evrende yer alan ya da alabilecek maddelerin temel yapılarını, bileşimlerini, dönüşümlerini, çözümleme, sentez ve büyük ölçekli üretim yöntemlerini araştıran bir bilim" olarak da tanımlayabileceğimiz kimya; kavramları ve yöntemleri ile fizik, biyoloji, matematik gibi temel alanların yanısıra meteorolojiden kozmolojiye, psikolojiden paleontolojiye, felsefeden müziğe tüm insan uğraşıları içinde raslanabilen bir yaygınlık kazanmıştır.
Kimya bölümü, bilimsel düşünmeyi öğrenmiş ve mesleki yaşamlarında ortaya çıkabilecek problemleri irdeleyerek çözümlemeyi ilke edinmiş; bilim ve teknolojiye uyum sağlamanın yanı sıra katkıda bulunabilecek niteliklere ve temel bilgilere sahip kimyagerler ile geleceğin bilim adamı adaylarının yetiştirilmelerini amaçlamaktadır. Eğitimleri sırasında; kimyayı doğru yorumlamaya, araştırma / geliştirme çalışmaları yürütmeye ve modern analiz tekniklerini teorik ve uygulama temelinde özümsemeye yönelik birikimle donanımlı kılınan mezunlar; kendilerine öğretilen bilgiye erişim tekniklerinin yardımı ile yaşam boyu çağdaş, modern ve bilgili kalabilmenin bilincini de taşımaktadırlar.
Balıkesir Üniversitesi Kimya Bölümü ilk olarak 1993-1994 öğretim yılında eğitim-öğretime açılmıştır. Ayrıca 2000-2001 eğitim-öğretim yılında İkinci öğretim programı da faaliyete geçmiştir.
AÇILAN PROGRAMLARBölümde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları yer almaktadır.
LisansÖğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavından aldığı sonuca göre Lisans programına yerleştirilir. Eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencinin mezun olabilmesi için son sınıfta Araştırma Projesini alması, staj yapması, bütün derslerden geçmesi ve 2.0 ortalama tutturması gerekmektedir. Eğitim dili Türkçedir.
Yüksek Lisans Bölümden mezun olan öğrenciler, Fen Bilimleri Enstitüsünce belirtilen koşulları sağladıktan sonra ilgilendikleri anabilim dallarında Yüksek Lisanslarını yapmak üzere başvurabilirler. Yüksek lisans öğrencisi belirlenen bir kredide ders almak ve yaptığı araştırmaya bağlı olarak tezini sunmakla yükümlüdür. Yüksek Lisans programı yaklaşık 2 yıl sürmektedir.
Doktora Yüksek Lisanslarını tamamlayan öğrenciler, Fen Bilimleri Enstitüsünce belirtilen koşulları sağladıktan sonra ilgili anabilim dallarında doktoralarını yapmak üzere başvurabilirler. Doktora programı da ders alımını ve araştırmayı gerektirmektedir. Derslerin bitiminde öğrenci Doktora Yeterlik Sınavına girmekle yükümlüdür. Öğrenci bu sınavı geçtiği taktirde orijinal bir araştırma konusu bularak çalışmaya başlar ve tezini hazırlar. Doktora programı yaklaşık 4 ile 6 yıl arasında değişen süreleri bulmaktadır.
Yurt Dışında EğitimBölümümüzde Lisans ve Lisansüstü öğrencilerimiz Eğitim-Öğretim yılı içinde veya yaz döneminde çeşitli burslarla (örneğin Erasmus veya TÜBİTAK) yurt dışına gitmektedirler. Bu konuda öğrencilerimiz ayrıntılı bilgi için Bölüm Erasmus koordinatörleri ve danışmanları ile temas kurabilmektedirler.
Kimya Bölümü Mezunları Çalışma AlanlarıKimyagerlik eğitimi alarak mezun olan öğrencilerimiz çok geniş iş alanlarında çalışma imkânlarına sahiptirler. Kimyagerlik mesleği her ürünün üretim aşamasında gerekli olduğu gibi, ürün kontrolünde de önemlidir. Üretilen malzeme veya gıdanın kalite kontrolü de kimyagerler tarafından yapılabilmektedir.
Mezunlarımızın her alanda iş bulma imkanlarının olmasının yanı sıra kendi iş yerlerini de kurmaları mümkündür. Mezunlarımızın genel olarak istihdam alanları şöyledir: Tarım, Gıda, Boya, İlaç, Deri, Cam, Tekstil, Temizlik, Kâğıt Sanayileri ile Özel Laboratuvarlar, Hastane Laboratuvarları, Sağlık Hizmetleri, Test Laboratuvarı, Kalite Kontrol Laboratuvarları, İlaç Firması Mümessili, Kimyasal Madde Üretimi ve Pazarlaması, Polimer ve Plastik Sanayi, Polis Laboratuvarları, TÜBİTAK, Adli Tıp ve Silah Sanayi, Öğretmen, Akademisyen ve Araştırmacıdır. Bunlar bir kimyagere iş olanağı sağlayan başlıca alanlardır. Yukarıdaki alanlarda bir çok mezunumuz halen çalışmaktadır.
Bölüm EtkinlikleriBölümümüz yıl içerisinde farklı konularda bir çok konferans ve seminerlerin yanı sıra, teknik geziler ve sosyal etkinlikler de düzenlemektedir. Öğrencilerimizin yine bilimsel ve sosyal alanlardaki paylaşımlarını sağlayan öğrenci topluluklarımız arasında; bölümümüz öğrencilerinin yönetimini yaptığı “baü Kimya Kulübü” 2007 yılında kurulmuş, bir çok bilimsel ve mesleki eğitime yönelik organizasyonlar da gerçekleştirmiştir.
http://kimyakulubu.balikesir.edu.trKİMYA BÖLÜMÜNDE VERİLEN DERSLERI. SINIF (GÜZ DÖNEMİ)KİM1101 GENEL KİMYA I
KİM1102 GENEL KİMYA LAB.I
FİZ1106 GENEL FİZİK I
FİZ1102 GENEL FİZİK LAB.l
MAT1131 GENEL MATEMATİK I
BİO 1105 GENEL BİYOLOJİ
AIT 1001 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
TRI 1001 TÜRK DİLİ
YDI 1001 YABANCI DİL
I. SINIF (BAHAR DÖNEMİ)KİM1201 GENEL KİMYA II
KİM1202 GENEL KİMYA LAB.II
KİM1203 KİMYACILAR İÇİN BİLGİSAYAR
FİZ1206 GENEL FİZİK II